VAST OF FREELANCE? ZO HELPT BAKKER & PARTNERS BIJ JOUW KEUZE

Bakker & Partners, rekruterings- en selectiekantoor en executive search, werd opgericht in 1999. “Aanvankelijk waren al onze consultants vast in dienst”, zegt Eric Bakker, oprichter en CEO. “Vandaag hebben we voor onze projectmatige opdrachten freelancers aan boord. Een voorbeeld dat de hybride workforce in ons eigen bedrijf reeds is ingetreden. Zelf maken we in de dagelijkse samenwerking geen onderscheid tussen onze medewerkers. De ene wordt beheerd door het sociaal secretariaat, de andere bezorgt ons een factuur. En verder zijn we één team.”

KLANTEN BEWUST MAKEN VAN DE WIJZIGENDE ARBEIDSMARKT

“Onze corebusiness is permanente rekrutering”, aldus Charlotte Castelein, senior consultant en partner. “Maar de arbeidsmarkt beweegt in de richting van flexibele werkkrachten en dit vooral in HR, IT en Finance .n in de senior profielen, waarin Bakker & Partners zich situeert. Bij de intake vragen we of het een optie is om de rol projectmatig in te vullen met een freelance profiel. En daar merken wij nog veel verschil. Sommige klanten kiezen voor freelancers voor specifieke expertise, het opvangen van een piek of omdat freelancers niet worden meegeteld in het personeelsbestand. Andere klanten willen enkel vaste medewerkers. Uiteraard respecteren we de wens van onze klanten, maar we willen hen ook bewust maken van de wijzigende arbeidsmarkt, waardoor het soms moeilijker wordt om specifieke profielen met een contract van onbepaalde duur aan te werven.”

EEN KLANT AAN HET WOORD

BDmyShopi zet al langer in op flexibele arbeidskrachten. HR Director Leen Dehantschutter:“De evolutie is duidelijk: meer en meer profielen kiezen voor een carrière als freelancer. BDmyShopi opereert in een uitdagende markt en we zijn ervan overtuigd dat het toevoegen van een externe, kritische blik ons wendbaarder en creatiever maakt. De wisselwerkingen aanvulling van freelancers die mee een veranderingsproject initiëren met ons vast personeel is groot. Freelancers worden maximaal geïntegreerd in onze organisatie. Zij krijgen een breed zicht op de departementen en participeren aan management meetings. Ik ben ervan overtuigd dat hun inzet en toegevoegde waarde op deze wijze groter worden.”

DIVISIE INTERIM MANAGEMENT

“Vanuit onze eigen positieve ervaringen en de toenemende vraag naar flexibele werkkrachten hebben we een divisie Interim Management opgericht,” legt Eric Bakker uit. “Bedrijven die tijdelijke opdrachten hebben en freelancers in alle expertises kunnen zich aanmelden op interimmanagement@bakker.be. Wij zijn alvast helemaal klaar voor alle soorten hybride en agile werkvormen.”

Je leest dit artikel in de meest recente versie van #ZigZagHR. www.zigzaghr.be