Directeur Financiën bij Universiteit Gent

Oost-Vlaanderen
Permanent
Finance

UNIVERSITEIT GENT zoekt een Directeur Financiën

Situering van de functie

De Universiteit Gent is een van de grootste, boeiendste en meest toekomstgerichte werkgevers van de regio. Meer dan 10.000 personeelsleden zijn er dagelijks aan de slag in onderwijs, onderzoek en dienstverlening. Dit vergt heel wat inzet en expertise op het vlak van beheer, ontwikkeling en administratie, en technische en sociale voorzieningen.
De Universiteit Gent telt 11 faculteiten en een 85-tal vakgroepen die in elk van de wetenschappelijke disciplines hoogstaande en door onderzoek ondersteunde opleidingen aanbieden. Zij worden op hun beurt ondersteund door de Centrale Administratie – thans in volle transformatie naar de universiteitsdiensten van de toekomst. Die zijn georganiseerd in drie functiegroepen. Het functiedomein Financiën, onder leiding van de directeur Financiën, behoort tot de functiegroep “Mens & Organisatie”.
De Universiteit Gent voert een actief gelijkekansen- en diversiteitsbeleid.

Opdrachten en rollen van de directeur Financiën

Het functiedomein Financiën is een essentiële schakel in het financiële beheer van alle universitaire middelen. De directeur Financiën is een partner in het uitwerken en implementeren van beleidslijnen, organisatievormen, een reglementair kader, processen en opvolging die de financiële middelen van de UGent verhogen en optimaal inzetten. De directeur Financiën staat mee in voor de ontwikkeling en versterking van competenties die de instelling, haar faculteiten, opleidingen en vakgroepen een financieel duurzame toekomst bieden. ?

  • Je bent de stuwende kracht in de ontwikkeling en vormgeving van een toekomstgericht financieel beleid, beheer en rapportering. Om de sterk genetwerkte financiële organisatie te ondersteunen treed je in permanente dialoog met de diverse stakeholders i.h.b. het universiteitsbestuur, de faculteiten en de universiteitsdiensten.
  • Je zit mee aan het stuur van de opmaak van een ambitieuze en evenwichtige meerjarenbegroting. Op basis van de analyse van de financiële prestaties (tussentijds en op basis van de jaarrekening) ondersteun je de strategische besluitvorming van de universiteit.
  • Je waarborgt de correcte toepassing van boekhoudkundigde, financiële en fiscale wet- en regelgeving in een sterk gereglementeerde context. Je vertegenwoordigt de UGent in het overleg met toezichtsorganen (interne audit, bedrijfsrevisor, regeringscommissaris, auditoren van onderzoeksfinanciers, …), financiële instellingen en diverse overleg- en adviesorganen.
  • Je draagt de eindverantwoordelijkheid van het liquiditeits- en portefeuillebeheer en garandeert zo dat de universiteit op korte, middellange en lange termijn aan haar betalingsbehoeften kan voldoen.
  • Je bent verantwoordelijk voor de optimalisatie van UGent-brede financiële processen, IT- en data-instrumenten in functie van een kwaliteitsvol, correct en efficiënt financieel beheer. Je bent goed thuis in SAP S/4HANA en beschikt over data-analytische competenties.
  • Je bouwt de aankoopfunctie van de universiteit uit tot een volwaardige procurement-to-pay functie.
  • Je staat aan het hoofd van het functiedomein Financiën en organiseert de werking en de verdere ontwikkeling ervan. Vier teams stuur je aan en ondersteun je: (1) Financieel beheer; (2) Gebruikersondersteuning / ICT Business Partner; (3) Financiële Planning & Analyse en (4) Aankoop. Je zet de talenten van jouw medewerkers optimaal in en laat hen groeien in hun rol. Voor hen ben je een klankbord voor financieel-technische vragen en problemen. Je stimuleert als zorgzame leidinggevende de samenwerking en de werksfeer binnen het functiedomein.
  • Je ontwikkelt binnen het functiedomein sterke business en service partnering competenties. Je ontwikkelt ook samenwerkingsmodellen en bouwt zo mee aan sterkere universiteitsbrede financiële competenties.
  • Je draagt constructief bij aan het transformatieproces van de Centrale Administratie naar de universiteitsdiensten van de toekomst.
  • Je rapporteert aan het directiecollege (rector, vicerector, beheerders).

Gevraagd profiel

  • Je hebt kennis van en ervaring met financieel beleid en beheer.
  • Je hebt relevante leidinggevende ervaring binnen een complexe organisatie.
  • Je hebt kennis van en ervaring met de standaardapplicaties, platformen en technologieën van SAP S/4HANA. 
  • Je combineert algemene managementvaardigheden met specifieke financiële expertise op volgende domeinen:
    • Financieel beheer / accounting en liquiditeitsbeheer;
    • Aankoopbeleid / procurement-to-pay;
    • Financiële planning en analyse;
    • Procesopvolging en werkorganisatie.
  • Je hebt inzicht in andere domeinen van algemene bedrijfsvoering (HR, organisatieontwikkeling, projectmanagement, corporate governance, …).
  • Je bent visiegedreven en getuigt van een sterk organisatiebewustzijn. Je bent in staat om klantgericht en respectvol in interactie te treden met diverse stakeholders.
  • Je bent resultaatgericht, in staat problemen analytisch te benaderen, oordelen te vormen en (ook moeilijke) beslissingen te nemen.
  • Je kan delegeren, medewerkers enthousiasmeren en hun talenten helpen ontwikkelen.
  • Je bent organisatorisch sterk en weet nieuwe competenties uit te bouwen binnen het functiedomein en daarbuiten.
  • Je bent in staat tot het ontwikkelen en onderhouden van professioneel relevante interne en externe netwerken.
  • Je beschikt over uitstekende mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheden in het Nederlands en in het Engels.

Algemene toelatingsvoorwaarden

  • Je bent in het bezit van een diploma van master (of daarmee gelijkgesteld diploma) inclusief een NARIC-gelijkwaardigheidsattest voor diploma’s behaald buiten de EER.
  • Je bezorgt ons tijdig (vóór de uiterste inschrijvingsdatum) alle gevraagde documenten.

Aan de toelatingsvoorwaarden moet worden voldaan op de uiterste inschrijvingsdatum.

Ons aanbod

Je wordt benoemd in een statutaire positie in de graden 9 tot 11 van het administratief en technisch personeel. De mandaatfunctie als directeur wordt toegekend voor onbepaalde duur en wordt uitgeoefend in graad 12 of 13 – afhankelijk van je relevante ervaring en beroepsloopbaan – met bijbehorende salarisschalen Overzicht salarisschalen — Universiteit Gent (ugent.be). Aan het mandaat is een bijkomende maandelijkse premie verbonden.
Een volledig overzicht van onze algemene personeelsvoordelen kan je vinden op Personeelsvoordelen — Universiteit Gent (ugent.be)
Voor kandidaten intern aan de UGent gelden de modaliteiten die voorzien zijn in artikel 4 en 5 van het besluit van de Raad van Bestuur van 1 februari 2019 tot instelling van mandaatfuncties van directeur bij de Universiteit Gent, zoals nadien gewijzigd (zie ook https://codex.ugent.be?regid=REG000142 ).

Selectieprocedure

De selectieprocedure wordt toevertrouwd aan de daartoe door het universiteitsbestuur aangestelde selectiecommissie en bestaat uit een eliminerende dossierselectie, een adviserend assessment in samenwerking met een extern selectiekantoor en een eindselectie. Op voorstel van deze selectiecommissie zal het universiteitsbestuur de meest geschikte kandidaat aanwijzen voor het mandaat van directeur.
Je wordt bij elke stap in het selectieproces op de hoogte gehouden van je kandidatuur. 
Voor meer informatie over de inhoud en verloning van de functie en over de selectieprocedure kan je contact opnemen met Ans Hanappe via finance@bakker.be

Interesse?
Bezorg uiterlijk op 31/10 om 23.59 uur de volgende documenten:

  • Je cv
  • Je motivatiebrief
  • Een kopie van je hoogst behaalde diploma relevant voor deze functie 
  • Indien je je diploma buiten de EER behaald hebt: een gelijkwaardigheidsattest van NARIC (www.naric.be).

Plus d'infos?
Contact:

Anthony Albers

anthony.albers@bakker.be

POSTULEZ IMMÉDIATEMENT VIA CE FORMULAIRE

Saisissez toutes vos coordonnées correctement et joignez votre CV et votre lettre de motivation.
Déposer les fichiers ici ou
Taille max. des fichiers : 256 MB.
    Ce champ n’est utilisé qu’à des fins de validation et devrait rester inchangé.